Min värderingsgrund.

Den du är, din identitet, är uppbyggt på dina värderingar vilket innebär att ditt beteende och det som motiverar dig påverkas av dina värderingar. Grundstommen i dig är byggt på dina värderingar - dom hjälper dig göra val, bestämma vad som är viktigt och värdefullt, rätt och fel och vad du uppskattar i livet. Jag är också helt övertygad om att ens värderingar kan komma att förändras under livets gång - det som var mig i grunden för 10 år sen behöver inte se detsamma ut idag. Det kan hända kriser i livet - kriser som ställer saker på sin spets. 
 
Och med tanke på hur grundläggande värderingar är så faller det sig så naturligt och som den rätta vägen att när det handlar om utveckling (vare sig det handlar om mig som människa eller om organisationsutveckling eller om kompetensutveckling inom sitt yrke) ska man börja med att se över  sina värderingar för att ha en utgångspunkt. 
 
1. Vad är mitt syfte? 
Och hur du tar reda på det kan du läsa här --> mitt syfte
2. Vad har jag för värderingar?
 
 
Jag har funderat hela dagen och jag tänker i skrivande stund, för att undvika att missa något. Men jag tror jag tänkt färdigt och låt mig presentera det som är jag idag: 
 
- Respekt 
Jag har en respekt för andra människor. 
- Ärlighet 
Att kunna vara ärlig mot andra och även kunna ta att andra är ärliga med mig. Men då pratar jag inte om att jag är en person som med tryck i rösten säger att "jag är alltid ärlig och säger som det är, så det får människor ta" för det är inte samma sak. Då handlar det om att man tror man sitter på en sanning som man har rätt att häva ur sig hur som helst. Jag pratar om den enkla ärligheten mellan två människor. Även att jag är ärlig och sann mot mig själv och den jag är som person. 
- Omtanke
Jag har en omtanke om andra. 
- Ansvar
Att jag tar ansvar för det är som är mitt. 
- Förlåtande och förlåt 
Att jag är förlåtande utan att göra våld på mig själv. Samtidigt som jag ska kunna säga förlåt till andra när jag gör fel. 
- Ödmjuk
Att jag är ödmjuk inför livet och alla olikheter. Aldrig kliv upp på en hög häst och ha massa prestige. 
- Rätt och riktigt 
Jag gör rätt för mig - jag följer "lagboken" och tycker om den strukturen. Det får mig att må bra. 
- Civilkurage
Jag står upp för det jag tycker och jag tvekar inte en sekund på att ställa upp för andra - jag vågar ingripa. 
- Moral 
Jag vet vad som är rätt och fel och jag handlar där efter. 
- Mänsklighet
Jag är väl medveten om människans oförmåga att fungera felfritt och det är något jag ser positivt på
 
Sen när det gäller mina nära och kära så finns det även 
- Villkorslös kärlek
Att när man väl kommit mig nära så älskar jag dig villkorslöst. 
 
Så det ni läser om här ovanför - det är JAG
 
 
Vad har du för värderingar?
 
 
 
 
 

Galet vacker.

I år prövar jag något jag aldrig tidigare gjort, vilket är en kalender för mig och min utveckling. Hade beställt en kalender som jag hade tänkt använda på jobbet, men där är allt digitalt så det blev att jag fick tänka om. Så det fick bli att varje månad så väljer jag ut olika delar från visionstavlan att fokusera på, vilket verkligen har hjälpt massor.
 
Bland annat så är jag en mycket mer närvarande mamma genom att jag arbetar på balans i livet, jag prioriterar mig själv/är snällare mot mig själv och jag har kommit igång med både promenader och träningspass. Så skillnaden mot tidigare år är att jag är mycket mer närvarande under resans gång mot målet - vilket är så himla fint och det gör mig så tacksam för allt det fina jag har i mitt liv. 
 
Slutligen vill jag säga att inte nog med att kalendern hjälper mig att fokusera på här och nu, den är även galet vacker - kolla bara vad som väntar när jag är framme vid septembermånad. Till en början så var det nästan lite svårt att skriva i den, för jag ville inte kladda runt bland allt det fina. 
 
Jag har beställt den av en vän på instagram, Rebecca 

Mitt framgångsrecept.

Jag älskar inte bara utveckling när det gäller jobbet, utan även i mitt privatliv. Utveckling är som sagt mitt syfte i livet. Men jag har ingen mentor som guidar mig när det gäller min utveckling privat, men istället så har jag en visionstavla. Och faktiskt så lyckas jag nå ganska många av det mål jag sätter upp - jag har hittat mitt sätt att nå framgång när det gäller personlig utveckling. 
 
Så vad är mitt framgångsrecept?
Varje år i oktober har jag bestämt vart jag vill vara om 1 år och sen har jag en tjej vid namn Rosaprinsessa på instagram som gör i ordning en tavla åt mig utifrån vad min vision är. Nedan ser ni min tavla för vart jag vill vara i oktober 2021.
 
Och när jag sätter ett mål så handlar det mycket om formuleringen kring de - mitt sätt att arbeta med mina mål kommer från Kjell Enhagers föreläsning "Jag AB". Och ställer mig själv 3 frågor:
 
1. Vad är det för mål/vart vill jag vara i oktober 2021?
2. Vad ska jag göra för att nå dit?
3. Hur ska jag vara för att nå dit?
 
Sen sätter jag tavlan någonstans så att jag ser den varje dag, för det ger mig energi och glädje. Och det gör även att jag tänker att "när jag är där så ..." Vilket i sin tur gör att jag många gånger lever lite som att jag redan är i mål. Och allt detta har blivit mitt framgångsrecept - jag har fokus på det som komma skall samtidigt som jag lever här och nu. 
 
 
Vad är ditt framgångsrecept?