Till Bernhard och Bonnie.

Det här inlägget är skrivet till Bernhard och Bonnie. Jag ska försöka berätta om något som skedde när ni var små. Du Bonnie hade precis kommit till världen och Bernhard, du var 4.5 år. Och det hela är så svårt att förstå, även för oss vuxna - du förstod lite till slut min unge herre men Bonnie, du var för liten. Det jag pratar om är när det bröt ut en pandemi vid namn Corona (Covid-19) och jag tänker att jag tar det steg för steg, då det som sagt är så svårt att förstå. Så vart ska vi börja? Jag börjar med att förklara vad en pandemi är.  Epidemi innebär att ett sjukdomsutbrott på kort tid drabbar många människor i en population. Om antalet drabbade sedan planar ut och hålls på en konstant nivå kallas den för en endemi. Skulle sjukdomen istället spridas över stora delar av världen och fortsätta smitta en stor mängd människor klassas den för en pandemiGenom historien har vi människor drabbats av många pandemier som skördat många miljoner människoliv.

Digerdöden (1331 – 1351) Kanske den mest kända och mest dödliga pandemin och drabbade Asien och Europa. Digerdöden skördade uppemot 200 miljoner liv, och forskare uppskattar att en tredjedel av europas befolkning dog till följd av digerdöden. Utbrottet hade sin start i Asien, men spred sig sedan vidare till Europa via Sidenvägen. Orsakades av bakterien Yersinia pestis, som ger upphov till stora bölder på kroppen.

Spanska sjukan (1918 – 1920) Svår och dödlig form av influensa som spreds över hela världen i slutet av första världskriget. Ungefär 500 miljoner människor infekterades och mellan 50 till 100 miljoner dog, de flesta unga och friska. Influensan orsakades av viruset H1N1, som låg bakom svininfluensan 2009.

Svininfluensan, H1N1-utbrottet (2009-2010) Orsakades av influensaviruset H1N1, samma virus som låg bakom spanska sjukan 90 år tidigare. Ungefär 11-21 % av jordens befolkning infekterades och en halv miljon människor dog.

Coronautbrottet (2019 – pågående) Det pågående coronautbrottet orsakas av en ny typ av coronavirus, SARS-CoV-2, och upptäcktes först i Kina i december 2019. I Sverige rapporterades det första fallet i januari 2020. Nya coronaviruset orsakar sjukdomen covid-19 och symtomen liknar många andra influensasjukdomar som ger symtom i luftvägarna. Det finns i nuläget inget medicin eller vaccin mot Corona, så sjuka personer får behandling för att lindra symtomen. Detta kan inkludera hostmedicin, ökad vätskeintag och vila. Vi i Sverige fick hygienregler att förhålla oss till, vilket innebär att tvätta händer noga och ofta. Sen skulle vi hålla oss hemma, men om vi skulle ut så skulle vi hålla distans till andra och inte ses i större grupper. Och ingen fick gå till varken jobb eller förskola vid minsta sjukdomssymptom. Det satt lappar uppe på affärerna som markeringar för att vi skulle hålla distans och många handlade hem massa av allt ut i fall att man inte skulle kunna ta sig ut och handla. De fanns handsprit som man tog när man klev in i affären och även när man klev ut. Och de som arbetade med att sitta i kassan skyddades av stora plastvisir hängandes framför dem. Sen fanns det även dem som använde munskydd, exempelvis när man gick till affären och det inte var lika enkelt att hålla avstånd till andra. Hur har Corona påverkat våran familj? Jo torsdagen den 2 april 2020 får eran pappa ont i halsen, vilket ger mig ont i magen och nästan lite panik. Detta då många människor dör av viruset och ingen vet vem som kommer klara sig, då fullt friska människor dött.

4 april

Som sen söndagen den 5 april utvecklades till feber. En feber som höll sig mellan 38 och 39.5. På måndagen den 6 april kom huvudvärken, illamåendet och kräkningarna samt att det var lite tungt att andas djupt. För att sen slutligen på tisdagen den 7 april bli att andningen blev ansträngd. Jag ringde då till sjukvårdsupplysningen såsom man ska och de ville att pappa skulle åka in till Corona-tältet för en bedömning. Jag vet att det kommer dyka upp frågor längs vägen, som tex: vad är ett Corona-tält? Men för att inte inlägget ska bli för långt så får ni ställa frågor direkt till oss längs livets väg.  Så jag lämnade dig Bernhard hos några grannar och körde in pappa till Corona-tältet. Du Pyret fick följa med då du endast var 2 månader och jag ammade dig.

7 april

Pappa hade ett CRP (infektionsvärde) på 311 och det ska ligga på under 5, så han blev inlagd och fick antibiotika rätt in i blodet. Sen tog dem även ett Corona-test då han hade alla symtom. På onsdagen den 8 april kommer provsvaret tillbaka och det är negativt, men de vill ta om provet då pappa har alla symtom plus att hans CRP endast sjunkit till 282. Så pappa blev kvar en natt till på sjukhuset.

8 april

Sen fick vi även ett mail från förskolan den 8 april där de vädjade om att hålla vissa barn hemma och tyvärr så drabbade det dig Bernhard, då jag var hemma med lillasyster. Så din sista dag på förskolan på ett tag var den 7 april. Den 9 april fick vi hämta hem pappa som mådde lite bättre vilket gjorde att de vågade skicka hem honom. Men han skulle fortsätta med antibiotika i tablettform då CRP-värdet fortfarande låg för högt (typ 180 om jag inte minns fel) och sen invänta provsvar på Coronatestet. Och fram tills vi fått svaret så skulle pappa leva som att han hade Corona, vilket innebär att isolera sig hemma. Du Pyret var alldeles för liten för att förstå, men inte du Bernhard. Som du saknade din pappa! Du pratade till och med i sömnen där du frågade när vi skulle åka och hämta pappa. Så när pappa väl kom hem så ville du vara nära honom mest hela tiden och det fanns en oro för att han skulle försvinna. Och först var det svårt att förstå att pappa var så sjuk så du inte ens fick gå in i sovrummet och prata med honom, för att sen ha honom hemma och se honom ha färg i ansiktet och le igen.

9 april

Du Bernhard har trott att det är Bonnie som tog med sig Coronan när hon föddes - som jag skrev: det är svårt att förstå. Även för oss vuxna. Allt detta började i början på 2020 och än är det inte över, så vi fortsätter vara noga och lite extra efter dagarna i april med din pappa. Vilket innebär sociala distanseringen, vara noga med handhygienen och hålla oss hemma vid minsta symptom. Så hoppas vi att vi kan skydda våran lilla enhet så länge det går och att när vi väl får Corona så blir det en mildare variant.

Kommentera inlägget här :