Önskan om.

Jag hoppas att ni förstår vad jag menar 
 
 
Och har ni inte läst Vanjas inlägg så finner ni det genom att klicka här. 
Emmelie

Vill du föda med kejsarsnitt är det ditt val. Stå på dig!

Min bebis föddes med planerat kejsarsnitt, en helt otrolig upplevelse! Resan dit var lite krokig, men det gick som tur som vi önskade. I våra samtal kom ofta förslaget om en planerad förlossning upp, alltså att man blir igångsatt på planerat datum samt få rätt att avbryta med snitt. Jag tackade vänligen men bestämt nej eftersom just forcerade förlossningar oftare avslutas instrumentellt och med akuta kejsarsnitt. Jag födde under en sommar och med tanke på den akuta personalbrist som råder fanns det inte på kartan att tro att vi skulle få möjlighet att avbryta.

Du kommer säkert få massor av kommentarer kring att kejsarsnitt gör också ont och tja, kanske det men inte för alla. Mitt snitt kändes lite lite ömt dagen efter, men någon smärta kända jag aldrig.

Läs på massor, om du orkar och kan även om vaginala förlossningar, kunskap är styrka och det kommer att stärka dig i det möte du ska ha. Maila om du vill fråga något!

Svar: Absolut ska jag läsa på, det enda problemet är att då det är normen att man ska föda vaginalt så har jag haft svårt att finna bra text om både för och nackdelar :/
Lilla Hell

Salt

Känner igen mig i en hel del du berättar, var också rädd för att föda men läste och gick i grupp där man fick prata om sina rädslor och bestämde mig till slut för att föda vaginalt. I slutet av graviditeten blev jag dock sjuk och blev rekommenderad planerat snitt, så det blev så ändå. Själva operationen/förlossningen var jättehäftig, helt klart, men jag var inte förberedd på den otroliga smärtan efteråt, som också gjorde det jättesvårt att amma och ta hand om barnet. Det ordnade sig ändå, sambon skötte barnet och Lillan fick så småningom ersättningsmatas, men det var riktigt jobbigt just då. Jag har förstått att alla inte får så ont som jag hade, men jag hade nog velat vara mer förberedd på det för jag var ganska chockad av det. Min poäng är nog att du kanske ska försöka deala med din rädsla för smärta innan, för det är inte säkert att du slipper den, men i slutändan kommer det att bli bra hur du än gör. Jag tyckte också att mödravården var sega och spädde på min oro, men de har mycket resurser om man trycker på (grupper, specialistteam, kuratorer och psykologer) så använd dig av det så kommer du säker känna att du har mer kontroll när det är dags.

Svar: Men hur fick du tillgång till resurserna som finns? :)
Lilla Hell

Malin

Hoppas du får ditt planerade snitt som du önskar! Skulle du inte få det så kommer du att fixa det också! Jag tror man orkar och vågar mer än man tror när det väl är dags. Fast jag vet ju inte när jag själv bara gjort ett akutsnitt. Men hursomhelst, lycka till på mötet med vården!

Svar: Varför blev det ett akutkejsarsnitt?
Lilla Hell

Jemny

Vill du berätta om anledningen till att ni gjorde ivf? :) hade vart kul o veta, vi håller på nu, ska snart sätta igång med vårt 3 försök. Tack för en fin blogg!

Svar: Vi har en liten serie på youtube som vi kallar för one hell of a baby - a journey on wheels. Men innan vi börja med den så va vi med i ett annat inslag som du finner om du går in på https://www.youtube.com/playlist?list=PL91kCb7iyEfIaqzcU9N8GpiuLump9oeN-

Tack va snäll du är :)
Lilla Hell

Anonym

Hej, jag vågar inte titta på videon då jag själv är gravid och är rädd för att bli rädd för samma saker. Du får gärna varna lite för om du pratar om rädsla inför förlossning i dina videos. Då ger du möjlighet för dina läsare att undvika se dem precis som nu. Hoppas du ej tar illa upp, jag vill bara tipsa så det inte blir fel. I vanliga fall följer jag mer än gärna era videoklipp och blogginlägg. Men just förlossning är känsligt i detta läge.

Svar: Hej! Nej det är super bra att du säger något, för det är inte ens en tanke jag tänkt. Att någon annan kan ta till sig av min rädsla. Så jag ska absolut varna nästa gång :)
Lilla Hell

Emmelie

Emmelie här igen med lååång kommentar!

Ja så är det ju tyvärr, att vaginal förlossning är den "normala" vägen, man borde ju istället se det som två olika sätt att föda barn på. Jag tycker förlossningspodden (lyssningstips!!!) säger det så fint: Kejsarfödsel!

Varje förlossning är ju helt unik hur den än går till, men jag tror att om man är trygg och taggad inför det som ska hända är det lättare att hantera det. Om du kommer till förlossningen laddad till tusen för ditt snitt så kommer en ev smärta inte spela lika stor roll just då tror jag eftersom detta är din och Jeppes stund där ni ska få möta ert barn på era villkor! Tvingas man in i något man inge vill förstärks ju oftast ens rädslor.

Att få möta sitt barn på sina villkor var något jag tryckte på. Jag och mitt barn har också rätt till en start där mamma inte precis tvingats till något hon upplever som ett ev trauma, hur redo är man då? Förlossningen är bara en liten bit av det där stora havet som är föräldraskapet, men jag tror att den kan göra en mer eller mindre rustad.

Det som var det "värsta" med mitt snitt var den vätska man dricker för magsyran, fy bövelen vad äckligt det smakade haha. Ryggbedövningen märkte jag inte av och jag rörde mig obehindrat senare samma dag.
Jämfört med min föräldragrupp där alla födde med vaginal förlossning hade jag kortast vårdtid på BB, var snabbast uppe och kunde röra mig obehindrat, den enda som helammade i minst 6 månader samt fortfarande delammar vid 10 (om man tycker det är viktigt, VF förespråkare brukar tycka det). OBS man ammar om man vill, man ammar inte om man vill, man ammar lite, mycket, ja så som man känner är rätt. Smärta är ju väldigt subjektivt, men det tycks som att jag är den som upplevt minst smärta under och efter min förlossning.

Jag läste igenom Socialstyrelsens nationella indikationer, där finns risker och fördelar med båda förlossningsmetoderna med.
https://www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/nationella-indikationer-kejsarsnitt-moderns-onskan.pdf

Ett annat tips är detta inlägg som lite sammanfattar rapporten ovan.
http://mirijam.blogspot.se/2015/04/risker-vid-planerat-kejsarsnitt-siffror.html?m=1


Lite annat.
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/16106/532.pdf

http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/04/Kvinnan-kan-sjalv-gora-ett-informerat-val-/

Svar: Tack tack tack för att du tog dig tid att skriva allt detta och ge mig tips :)
Lilla Hell

Malin

Det blev akutsnitt för vattnet gick i vecka 31, och fylldes knappt på. Sen låg barnet med ryggen neråt så "vanlig" förlossning var ej möjlig.

Svar: Så du fick akut kejsarsnitt i v 31?
Lilla Hell

Malin

Jag kom in till förlossningen vid lunch vecka 30+4. Kl 22.00 samma kväll föddes hon. Blev väldigt chockartat, men det var det bästa för barnet!

Svar: Oj ok ! Fick ni ligga kvar länge?
Lilla Hell

Malin

Vi låg inne 5 och en halv vecka på neonatal avdelning, sen 1 och en halv veckas permission hemma innan vi blev utskrivna. Det var kämpigt, men nu är dottern 1 år och 8 månader och har inte några "men" av att vara prematurfödd. Sjukhusvistelsen är numera nästan glömd! :)

Svar: Kan tänka mig att det var kämpigt ! Men så skönt att ni är förbi det och att händelsen nästan är glömd :) Får man fråga vilken stad ni va i?
Lilla Hell

Malin

Vi var i Örebro på universitetssjukhuset.

Svar: Ok :) så ni bor där uppe?
Lilla Hell

Malin

Ja precis, bosatt i Örebro :)

Svar: Ok ok! För mig betyder Örebro att jag har 2 timmar kvar att köra för att träffa mina föräldrar och syskon :)
Lilla Hell

Powered by Jasper Roberts - Blog