Steg för steg.

Jag köpte ett nytt batteri. Jag satte i de nya batteriet i brandvarnaren. Jag var ner i källaren och tittade runt lite snabbt, dock inte in i mitt förråd. Och allt detta gjorde jag själv. Även om jag känner mig starkare så är pulsen JÄTTE hög.

Jag har läst en artikel inför skolan. Sen sov jag timme. Gjorde precis en kopp kaffe och nästa mål är att ta mig igenom doktors avhandlingen jag ska läsa inför skolan nu under kvällen.

Igår och idag har handlat om att ta allt steg för steg.

Snurrar runt, runt ...

Får ingenting gjort. Sitter i soffan och har en hög puls. Är trött, men kan inte somna. Tog mig en dusch för ett tag sen men kunde inte slappna av - lukten från röken sitter fast i dörren in till badrummet. Är rädd hela tiden. Det finns vissa minnen från den natten som snurrar runt, runt i huvudet. Speciellt sekunderna/minuterna från de att jag kände lukten till att jag fått ut mina föräldrar.

Och de finns en fråga jag fått ställd till mig tidigare i mitt liv - vad skulle du rädda om det började brinna i din lägenhet och du hade alla i din familj där inne?

Och nu vet jag - tanken om att rädda något materiellt slog mig inte ens. Utan jag sprang de snabbaste jag någonsin gjort i min trappa med adrenalin i kroppen för att få ut mina föräldrar. Visst gör det mig lite ledsen att allt i mitt förråd i källaren kanske är förstört med tanke på alla minnen från mitt liv ligger som nerpackade i lådorna, men i det stora spelar det ingen roll alls.

Mitt mål idag är att våga ta mig ner i källaren och se efter, och att byta ut batterierna i brandvarnaren. Ska försöka få hit en vän när jag ska göra det - lukten höjer pulsen och jag är rädd att brandvarnaren ska börja tjuta. Lukten påminner om alla skriken och allt kaos. Ljudet kommer göra detsamma.

En livförsäkring ...

Igår efter brandmännen varit här och pratat med oss så åkte jag till akuten efter att ha pratat med sjukvårdsupplysningen och kollade upp att alla värden var bra. Jag hade under dagen känt mig mer och mer hängig och jag hade ett obehag i vänster lunga när jag andades. Läkaren konstaterade att allt var okej med mig, vilket kändes jätte skönt.

Väl hemma var jag helt slut och orkade bara få i mig lite kvällsfika för att sen lägga mig i sängen. Och när jag låg där i sängen och knappt orkade hålla upp ögonen så kände jag hur pulsen ökade och hur rädslan för att känna röklukten igen komma smygande. Så jag stängde aldrig av tv:n utan lät den vara på hela natten. Så de gånger jag vaknade för att dubbelkolla att det inte brann i huset så blev jag tryggare av att tv:n var på.

Nu på morgonen har jag ringt mitt försäkringsbolag - vet inte hur det ser ut för min del där nere i källarförrådet än. Hoppas självklart att allt klarat sig, bara hålla tummarna.

Och idag ska jag se till att fixa nya batterier i min brandvarnare, för jag upptäckte under brandnatten att min inte funkar. Den pep inte när det kom in rök i min lägenhet. Sen tipsa brandmännen om att alla borde ha en brandvarnare och en brandsläckare hemma - en livförsäkring.

Så jag för vidare brandmännens julklappstips, speciellt nu när det blir mörkare ute och man tänder mycket ljus - en julklapp till era nära och kära kan vara en brandvarnare eller en brandsläckare, eller både och. För när det väl händer, vilket jag hoppas att det aldrig gör för någon av er eller för mig igen, så går det läskigt FORT !

Sen fick jag veta igår att det bästa man kan göra när man bor i en lägenhet och det har börjat brinna, är att stanna i lägenheten och stänga alla fönster och dörrar och invänta brandmännen. Man ska inte försöka ta sig ner genom röken, för det går fort med den röken för att man ska tappa orienteringen i trapphuset och tuppa av. Denna informaton känns jätte skönt att veta, för även om det är logiskt när man tänker på det NU så hade jag verkligen ingen aning om det i kaoset den natten. Jag upptäckte att det brann utanför huset, så jag sprang ju upp och hämtade mina föräldrar och jag hann få ut en granne också, men då var det ingen rök i trappuppgången och jag minns att jag tänkte att jag måste skynda mig innan trappen fylls med rök. Men om jag hade vaknat av röken eller upptäckt den när jag var i lägenheten, så är det bra att veta att man ska hålla sig inne och isolera sig så gott man kan.

Nu ska jag ta tag i lite saker som jag skulle gjort igår, men vi syns här senare ...

Powered by Jasper Roberts - Blog